Ο συνεταιρισμός

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καινούργιου Νομού Αιτωλοακαρνανίας (όπως είναι η πλήρης ονομασία του) προήλθε από την ενοποίηση το 1990 του Γ.Π.Σ. Καινούργιου «Η Χρυσοχεριά» (έτος ίδρυσης 1919) και του Γ.Π.Σ. Καπνοπαραγωγών Καινούργιου – Βλοχού (έτος ίδρυσης 1933).

 

ΔΡΑΣΕΙΣ

Από το 2014 ο Α.Σ. ασχολείται με το εμπόριο βρώσιμης ελιάς, παρεμβαίνοντας, στα πλαίσια του δυνατού, στη διαμόρφωση των τιμών προς όφελος των παραγωγών.

Το 2014, επίσης, άμεσα συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (Δ.Ο.ΕΠ.ΕΛ.).

Το 2015 δημιουργήθηκε μέσω του Συνεταιρισμού Οργάνωση Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς.

Από το 2017 λειτουργεί στον Συνεταιρισμό Κ.Ε.Α. (Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών) στο οποίο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μπορούν πληροφορηθούν για τα Σχέδια Βελτίωσης, να υποβάλλουν αιτήσεις για την επιστροφή Φ.Π.Α. να κάνουν Δηλώσεις Καλλιέργειας (ΟΣΔΕ).

 

ΣΤΟΧΟΙ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καινούργιου στη μακρόχρονη πορεία του στάθηκε αρωγός στους παραγωγούς της περιοχής τόσο στην καλλιέργεια όσο και στις κοινωνικές και προσωπικές τους ανάγκες. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν εποχές πολύ δύσκολες για τους αγρότες της περιοχής μας, και όχι μόνο. Ιδιαίτερο σοβαρό πλήγμα δέχθηκαν οι παραγωγοί με την κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας. Χωρίς καμία καθοδήγηση προχώρησαν σε αναδιάρθρωση της καλλιέργειας μετατρέποντας, στην πλειονότητά τους, τα καπνοχώραφα σε ελαιώνες.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καινούργιου θέλει και μπορεί να παρεμβαίνει στις τιμές πώλησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, στη βελτίωση της ποιότητάς τους με ενημέρωση από έμπειρους γεωπόνους και γενικά στην προσφορά σύγχρονων υπηρεσιών προς τους παραγωγούς της περιοχής μας.

Ο τελικός στόχος του Α.Σ. είναι μέσω των παρεμβάσεών του η μείωση του κόστους παραγωγής προϊόντων και η βελτίωση της ποιότητάς τους. Παράλληλα, συνεχίζει να παράγει κοινωνικό έργο βοηθώντας ποικιλοτρόπως την τοπική κοινωνία.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση: Κοσμά Αιτωλού 110 – Καινούργιο

Τηλέφωνο / Fax: 2641061243

e-mail: a.s.kainourgiou@gmail.com & info@askainourgiou.gr